Pe tine cat te costa sa faci fotografie?

 

Pentru ca iar nu am mai scris de o vesnicie… revin cu un articol care ar trebui sa dea de gandit si fotografilor dar mai ales clientilor.

Exista diferite site-uri care te ajuta sa faci calculul asta….dar oricum e foarte simplu…mai greu este ca iti aduni toate cheltuielile :))) ( care app se calculeza pentru 12 luni)

Ca sa trecem direct la subiect o sa fac calculul pentru mine. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce suma o sa ajung :)))

Cu ajutorul lui https://nppa.org/calculator am ajuns la suma asta ( si mai jos toate explicatiile necesare) :

ps: no panic! ei au in dolari, dar eu am pus sumele in lei, deci sa ne imaginam nu exista semnul dolarului in imagine :))))

 

1: Calculatorul este in dolari, dar eu am pus toate sumele in ron

2: La „Office and/or Studio”, pentru ca nu am studio si toata activitarea conexa fotografierii mi-o desfasor acasa, am calculat asa… chiria+intretinre+curent( toate inmultite cu 12) si impartite la 4( pentru ca stam si muncim 2 oameni in locul asta)

3: „Photo/Video/Audio Equipment and Accessories” : am calculat body-ul , un 50mm si un blit

4: La „Computer(s) (hardware and software)”: am calculat 2 hard-uri externe de 2 tb

5: La „Vehicle Expenses (Lease, Insurance, Maintenance)” : sunt calculate abonamentelele la metrou si cateva drumuri cu taxi-ul

6: La „Subscriptions and Dues” : intra subscriptia la PS si la back-up`ul online al datelor

7: La „Desired Annual Salary” : am calculat la suma de 4000 ron pe luna

Buuuun, toate astea sunt calculate in mare si din cate se vede am sarit peste multe puncte pe care trebuia sa le calculez din lista aia.

De asemenea toata suma NU include experienta, banii investiti pana acum in educatie si echipamente, TAXE, timpul pe care il petrec pentru documentare si dezvoltare, timpul pe care il petrec cautand locatii si idei pentru un shooting, timpul de editare, props-uri , alte echipamente pe care deja de detin si nu le-am mai pus la calcul si timpul si efortul pe care il depun la un job.

Ei zic ca media este undeva la 100 de zile lucrare pe an. Am lasat asa. Pot sa fie mai multe sau mai putine sau poti sa ai mai multe job`uri intr-o zi.

In concluzie, per job ar trebui sa castig 700 ron+ taxe+ pus cat consider eu ca ma costa toate lucrurile scrise cu rosu, mai sus.

 

Articolul nu este scris ca sa ma plang sau sa ma laud cat cheltuiesc/investesc eu in fotografie…ci este scris in scopul de a face lumea constienta de cat de costisitoare este fotografia si ca sper ca fotografii care fac treaba asta pe 2 lei, sa nu o mai faca, si aici sunt 1000 de motive( dar nici unul nu le aduce ceva bun) si pentru clienti : sa inteleaga ca un fotograf nu poate sa vina sa iti munceasca pe 2 lei. Pana la urma fotografia este un lux, nu o necesitate.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s