To Photoshop, or not to Photoshop

In ultima vreme tot vad ca a devenit o moda treaba asta cu pozele direct din aparat si postate pe internet cu mare mandrie si cu descrierea „poza needitata.”

Nu e nici o problema ca unora nu le plac fotografiile editate sau foarte editate. Dar moda despre care vorbeam mai devreme vine si cu un mega dezgust si cu o mega respingere asupra editarii. Asta nu inteleg…de ce???

Ce este atat de gresit in a edita? Ca unii exagereaza cu editul e una, dar dezgustul tot nu il inteleg. Spre exemplu si mie imi place culoarea sa fie culoare. Pentru unii e prea mult.Pentru altii e ok… Na, gusturile sunt subiective…

Nici nu imi dau seama de unde vine repulsia asta fata de editare…. poate dintr-o recunoastere a incapacitatii de a evolua o data cu tehnologia…? (si editarea buna se invata in timp, nu e o rusine ca la inceput nu iese ce trebuie). Oare dintr-o lipsa de informare…? ( de asemenea exista atatea informatii pe net…si sunt foarte usor de accesat). Nici nu stiu… poate ma lumineaza si pe mine cineva de ce oamenii care au asa o repulsie fata de editare si cred ca cele mai bune poze sunt cele direct din aparat.

Este foarte adevarat ca aparatele au evoluat si sunt foarte aproape de ceea ce vedem noi…. Dar, totusi… ochiul este cel mai complex aparat optic…. nu stiu cand o sa existe o camera care sa redea la aceeasi fidelitate ( sharp, culori, etc) ceea ce vedem cu ochii.

Tocmai de asta mi se pare necesara editare. Sa incerc sa ajung la un rezultat cat mai apropiat de ceea ce am vazut eu acolo…sau ce am simtit… Ca de multe ori se poate exagera si cu editare, tocmai din incercarea de a transpune in acea fotografie sentimentele pe care le-ai avut in momentul respectiv.

Si acum zic sa trecem la ceva constructiv…. sunt informatii luate de pe internet….deci nu sunt eu mai desteapta si nici nu am inventat apa calda.

Ideea e asa….pana si celebra poza cu Muhammad Ali este editata. Da, nu era editata in Photoshop…pentru ca atunci fotografiile erau facute pe film, deci erau editate la developare, in camera obscura. Acelasi lucru e si acum…. Doar ca s-a schimbat mediul de stocare si editare. Nu as putea sa editez o poza stocata pe un SD in camera obscura. Sunt fix aceleasi procedee, doar mediile difera.

Istoria incepe asa: In 1841, englezul William Henry Fox Talbot a patentat calotipia ( Vechi procedeu de fotografiere, în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator si cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare)—primul proces practic de a creea un negativ care putea genera mai multe copii. In 1846, are loc prima editare a unei fotografii ( fotografia si istoria ei aici ) efectuata, posibil,  de catre Calvert Richard Jones. ( sursa )

Hai sa vedem exemple concrete:

ali

Aceasta este o fotografie facuta de Thomas Hoepker in anul 1966 ( sursa )

 

hepburn

 

Audrey Hepburn, fotografie realizata de  Dennis Stock ( sursa )

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s